Barion Pixel

Kérdések Rimóczi Lászlóhoz

Szerző: | máj 22, 2013 | Sajtó megjelenés

Milyen hagyományai vannak a grillázsnak Magyarországon? Hol készítenek még grillázsból édességet?

Szép tradíciója van Magyarországon a grillázs /égetett cukor/ készítésnek. Mátyás király asztalán jelent meg először Beatrixszal kötött esküvőjükön, és innen a hagyomány, hogy az esküvői asztalok méltó dísze a grillázs.

Vannak-e jótékony hatásai a grillázsnak?

Igen vannak, mert anno mikor megjelent a grillázs hazánkban, még gyógyszer volt és nem csemege. Török papirosnak hívták és az égetett cukor nagyon jót tesz a toroknak és a köhögés ellen kiváló népi orvosság.

Mi tetszett meg neked a grillázs-készítésben?

Igazából, én szakács vagyok nem cukrász és a munkámmal ezt a csodálatos anyagból készült szobrokat tudtam összeegyeztetni, mert a grillázst hét első felében elkészítem és a hétvégén akkor tudok menni főzni, és a grillázs minél tovább áll annál finomabb, nem romlik meg, mert a cukor tartósítja az olajos magokat, körbezárja, csak a párás levegőre kell vigyázni vele, mert azt nem szereti. Így minden munkám letakarom, a hidroszkópia miatt.

Miért szereted ezt a cukrászati területet?

Sosem voltam sportos alkat, de a kézügyességem elég jó volt és így ebben találtam meg, hogy szobrászkodhassak, alkothassak és a művészi vénám kiteljesedjen.

Mióta foglalkozol grillázs-készítéssel?

2009-ben kezdtem el, egy lajosmizsei néni Kasza Péterné / Kati néni / tanította az alapokat meg nekem, amiért a mai napig hálás vagyok neki.

Milyen eredményeket értél el?

Miután annyi bátorságot gyűjtöttem, hogy elmerjek menni egy országos versenyre, addigra a technikáim kiforrottak lettek és sikerült is egyből megnyernem és még az Első Magyar Fehér Asztal lovagrend különdíját is elhoznom, majd 3 évig folyamatosan versenyeztem és szinte mindenhol aranyéremmel tértem haza, és ezután Luxembourgban a Világbajnokságra is kijutottam, ahonnan egy bronzéremmel távoztam.

Aminek a legjobban örülök, hogy D2 /cukor szobrászatban, artisztikában/ indultam és a 5 nap alatt 450 versenymunka közül nekem volt csak grillázs munkám, és így egyedi voltam a versenyzők között, és épp ezért ennyire becses nekem ez a díj.

Az alkotásaidhoz az ötletek honnan származnak? Van-e trend a grillázskészítésben?

Mikor még olvasztom a cukrot még akkor sem tudom, hogy miként fogom megvalósítani, amit előtt lerajzoltam, de menet közben jönnek az ötletek az agyamba és így születnek meg a munkáim.

Igen, manapság nagyon tetszetősek a nemcsak diós grillázsok a hagyományos barna színű fehér díszített, hanem a színes többmagos ízesített grillázsok amik még mutatósabbak és impozánsak.

Az első versenyemre is ilyen színes versenymunkát vittem és nem sokra rá, sok új követőm lett Magyarországon.

Nemcsak különböző formákban születnek ilyen édességek, hanem táblás kiszerelésben is. Hogy látod, az emberek mennyire szeretik ezt az édességet?

Nagyon kedveli, és kisebb kiszerelésben , kedvezőbb áron is hozzájutnak, ha csak megszeretnék ízlelni, és nem egy grillázscsodára van szükségük.

Táblás grillázsban melyik íz a legkedveltebb? Szerinted miért éppen ez?

Most így télvíz idején a aszalt Szilvás fahéjas, diós grillázs és a Homoktövise aszalt sárgabarackos diós grillázs a legkedveltebb, de 10 fajta ízben van, és a chilis vagy a meggyes mákost is nagyon népszerű.

Rendeznek-e „grillázsos” versenyeket, fesztiválokat?

Igen rendeznek, november végén Tápióbicskén a hagyományos kárpátmedencei grillázstorta versenyt, és az én szervezésemben minden év májusában Budapesten a Grillázs Majális verseny és vásár szakmai örömszerzés kerül megrendezésre.

A műveidet hol lehet megnézni?

December 13.-án nyílik egy kiállításom Kecskeméten a Művész kávézóban ami 10 napig lehet megtekinteni, és érdekessége, hogy Körös Sára Tűzzománc és grafikus művésszel együtt lesz és a kiállítás címe: Grillázsba öntött tűzzománcok. Ez egy érdekes Házasítás, mibe csodaszép munkák születnek.

Hírességek rendeltek-e már tőled grillázs kompozíciót? Ha igen, kik?

Igen, Dr Sólyom László volt köztársaság elnöknek egy csodaszép várat készítettem, de sorolhatnám Esztergályos Cecíliát vagy Bodrogi Gyulát, Ákost, Kocsis Tibó az X-Faktor nyertese akiknek tetszett munkásságom.

Hogy látod a grillázs-készítés jövőjét? Van rá igény?

Meglátásom szerint van igény rá, hisz mindenkinek van egy gyerekkori emléke a lakodalmi grillázs gyöngycsirkékről, mikor gyermekként osztotta az ifjú pár, és ez az anyag olyan csodálatos hogy bármit ellehet készíteni belőle, csak egy kis kézügyesség és fantázia szükségeltetik és így csodaszép munkák születhetnek meg.

Karácsonykor, esetleg más ünnepekkor van-e hagyománya a grillázsból készült édességeknek?

Mindenki ismeri a grillázs szilveszteri malacokat, amik szerencsét hoznak, valamint a húsvéti grillázs tojások, nyuszik, és hát az esküvői asztalokon, hisz nem lakodalom az ahol nincs grillázs torta és a hagyomány az, hogy ahány darabba töri össze a fiatal pár a grillázst annyi boldog évet töltenek együtt, igy tehát szerencsehozóként működik a grillázs.

Megadnád-e nekünk egyik táblás grillázsod receptjét, hogy kitegyük a honlapunkra?

Ezt nem tudom sajnos teljesíteni, mert le van védve, szigorúan titkos az összetétele.

Tisztelettel:

Rimóczi László
Magyar Grillázs Szövetség elnöke

További bejegyzések a blogon:

Egy kiállítás alkalmából

Amikor 7 éves koromban először találkoztam a grillázzsal, nem gondoltam volna, hogy felnőttként egy színvonalas kiállítás keretében mesélhetem el emlékezetes élményemet. A 3 szakácsnő: nagymamám,...

bővebben

Édességek neked!

1–8 termék, összesen 263 db

#rimocziart_csokolade_grillazs

Kövess az Instagramon

Egyedi termékek

Saját gyártású, kézműves
édesség különlegességek.

Mentes termékek

Cukor, laktóz, glutén mentes
és paleo termékek.

Szezonális különlegességek

Húsvéti, nőnapi, karácsonyi, szilveszteri édesség különlegességek.

Bonbonok és desszertek

Számos ízesítésben és kivitelben.

0
    0
    Kosarad
      Szállítás kalkulálása