Barion Pixel

Az ünnepek édessége: grillázstorta

Szerző: | máj 24, 2013 | Sajtó megjelenés

Grillázstortával általában esküvőkön találkozunk, pedig az égetett cukorból készült alkotás nagyon mutatós, így akár más ünnepi alkalomra is kitűnő ajándék lehet. Húsvétra csokoládé helyett meglephetjük szeretteinket grillázs nyuszival vagy tojással is, hiszen fő a változatosság. Arról nem is beszélve, hogy egy nagy múltú és egészséges édességről van szó.

Egy-egy különleges ajándéknak mindenki örül. A grillázs figurák pontosan ilyenek, és bár a grillázs-készítés manapság nem annyira elterjedt, mint például a bonbon, egyre divatosabb. A grillázs népszerűségét nemcsak annak köszönheti, hogy nagyon mutatós alkotásokat lehet belőle készíteni, hanem annak is, hogy egészséges. Amikor a grillázs Mátyás király idején megjelent hazánkban, gyógyszer volt és nem csemege. Török papírosnak hívták, torokfájás és köhögés ellen használták a népi gyógyászatban.

Égetett cukorból készült torta először Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix esküvőjén szerepelt a menüben. A grillázs kompozíciót annyira megszerették az emberek, hogy ezután a lakodalmak elmaradhatatlan kelléke lett. Nem véletlenül, hiszen szerencsehozó édességnek tartják. Esküvői tortán kívül éppen ezért készül belőle szilveszteri malac is. A babona szerint a grillázstortát ahány darabra töri az ifjú pár, annyi boldog évet töltenek majd együtt. De mi is pontosan a grillázs? Francia eredetű szó, általában pörkölt dió, mandula vagy mogyoró és olvasztott cukor keveréke. A masszát lapokká nyújtják, majd ezután formáznak belőle különböző figurákat. A grillázstorta nagy előnye, hogy nem igényel hűtést és nagyon sokáig eltartható. Bár az alapanyagokat nem nehéz beszerezni, ügyesség, türelem és fantázia nélkül azonban sosem születnének művészi alkotások. Ezt legjobban Rimóczi László, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke tudja, akinek a kezei közül szebbnél szebb kompozíciók kerültek már ki.

„A grillázs szobor az ünnepi asztal éke, esküvő, karácsony vagy húsvét alkalmával szívesen rendelnek tőlem ilyen édességet” – tudtuk meg Rimóczi Lászlótól. „Egy olyan alapanyagról van szó, amely minél tovább áll, annál finomabb. Jól formálható, gyönyörű szobrok készíthetők belőle” – folytatta. László szakácsként dolgozik, de amikor van egy kis szabadideje, grillázs szobrokat és édességeket tervez. A grillázskészítést a lajosmizsei Kasza Péternétől (Kati nénitől) tanulta meg 2009-ben, és azóta nagyon szép eredményeket ért el. A luxemburgi cukrász világbajnokságon szerzett bronzérmére talán a legbüszkébb, mert itt a 450 versenymunka közül csak az övé készült grillázsból.

A hagyományokat, tradicionális motívumokat a grillázs figurák, torták készítésekor figyelembe veszi az alkotó, ugyanakkor a trendeket is megpróbálja követni. „A legújabb grillázs trend a több maggal ízesített, színes égetett cukor. Ezek sokkal mutatósabbak, mint a hagyományos barna színű dióval, fehérrel díszítve” – monda el a Magyar Grillázs Szövetség elnöke. „Ám a figurák mellett a táblás kiszerelés is nagyon népszerű, amelynek nagy előnye, hogy nem kell egy hatalmas grillázscsodát megvásárolnunk ahhoz, hogy megkóstolhassuk ezt a finomságot” – tette hozzá Rimóczi László. Tízfajta ízesítésben készít táblás grillázst, a legkedveltebbek ezek közül az aszalt szilvás, fahéjas, homoktövises, aszalt sárgabarackos, diós, chilis és a meggyes-mákos.

„Grillázsos” versenyek, fesztiválok:

  • Minden év májusában Budapesten a Grillázs Majális Verseny és Vásár
  • November végén Tápióbicskén a hagyományos kárpát-medencei grillázstorta verseny

Hírességek, akiknek már készített grillázs kompozíciót

Sólyom László, Esztergályos Cecília, Bodrogi Gyula, Kovács Ákos, Kocsis Tibor

Grillázs, mint a húsvét slágere

Húsvétkor főleg a grillázs tojások és nyuszik a kelendők. A grillázs figurák talán azért izgalmasabbak, mert jobban díszíthetők, mint a csokoládé változat. Minden egyes darab egyedi, hiszen nem sablon segítségével, hanem kézzel készülnek.

További bejegyzések a blogon:

Kérdések Rimóczi Lászlóhoz

Milyen hagyományai vannak a grillázsnak Magyarországon? Hol készítenek még grillázsból édességet? Szép tradíciója van Magyarországon a grillázs /égetett cukor/ készítésnek. Mátyás király asztalán...

bővebben

Egy kiállítás alkalmából

Amikor 7 éves koromban először találkoztam a grillázzsal, nem gondoltam volna, hogy felnőttként egy színvonalas kiállítás keretében mesélhetem el emlékezetes élményemet. A 3 szakácsnő: nagymamám,...

bővebben

Édességek neked!

1–8 termék, összesen 266 db

#rimocziart_csokolade_grillazs

Kövess az Instagramon

Egyedi termékek

Saját gyártású, kézműves
édesség különlegességek.

Mentes termékek

Cukor, laktóz, glutén mentes
és paleo termékek.

Szezonális különlegességek

Húsvéti, nőnapi, karácsonyi, szilveszteri édesség különlegességek.

Bonbonok és desszertek

Számos ízesítésben és kivitelben.

0
    0
    Kosarad
      Szállítás kalkulálása