Barion Pixel

Egy kiállítás alkalmából

Szerző: | máj 12, 2009 | Sajtó megjelenés

Amikor 7 éves koromban először találkoztam a grillázzsal, nem gondoltam volna, hogy felnőttként egy színvonalas kiállítás keretében mesélhetem el emlékezetes élményemet. A 3 szakácsnő: nagymamám, édesanyám és én neki láttunk egy számomra ismeretlen édességet készíteni.Emlékszem, hogy hideg márványlapra borította édesanyám a forró masszát, s amíg elment a nyújtófáért – kíváncsi gyerekként- meg akartam kóstolni ezt a csemegét. Sejthetik az eredményt. A még képlékeny csemege alaposan megégette az ujjamat. El is mentem a kedvem egy idore a torkoskodástól.

Legközelebb néhány év múlva jöttünk össze megint: a pörkölt torta meg én, amikor is egy esküvore volt a család hivatalos. Szüleim násznagyként, ahogy ez illik grillázs tortát vittek, még pedig házat és gyöngytyúk családot. A hagyomány szerint ugyanis a vacsora végeztével az újdonsült férj kést hoz, s az iú pár együtt lesújt a tortára. A néphit szerint ahány darabra törik szét a torta, annyi boldog évet tölt el majd együtt az újdonsült házaspár. A násznép minden tagjának meg kell szentelnie a frigyet azzal, hogy fogyaszt a tortából.

De mi is az a grillázs és hogyan készül? Az idegen szavak szótára szerint a jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból vékonyra kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárított édesség. A receptkönyv szerint így lássunk neki: vegyünk fél kg cukrot és olvasszuk meg. Amikor méz sűrűségű, egyneművé olvad, tegyünk bele negyed kg olajos magot. Ha nem spóroljuk ki a magvakat, nagyon finom, a vajtól egy kicsit keményebb masszát kapunk, amit ezután lehet formázni. Nem is gondolnánk, mekkora múltra tekint vissza ez a csemege.

A 10. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló. Nagyobb mennyiségben serkenti az emésztést. Nem tudom hallották-e a kedves jelenlévők, hogy a méltán népszerű Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban kötött házasságakor, a lakomán a 7. fogás pörkölt cukorból készült kert volt? Cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal kedveskedtek az iú párnak. A fáma nem szól róla, így nem tudjuk, vajon hány darabra tört a királyi pár tortája. A dióval illetve mandulával készült grillázs leírása Magyarországon 1795 után megjelent szakácskönyvben szerepel először kriliás néven. Az édesség elnevezése még a szakirodalomban pörkölt torta vagy égetett cukor torta. Az utóbbi elnevezés ellen jogosan tiltakoznak a készítők, hiszen a cukrot csak megolvasztani és melegen tartani kell, nem pedig megégetni.

Néhány éve házassági évfordulóra voltunk hivatalosak. Vigyünk grillázs tortát! Sajnos, aki annak idején készítette, Kasza Péterné Kati néni , már nem vállalta el, de ajánlott valakit, a tanítványát: Rimóczi Lászlót.
De hisz a Laci szakácsnak tanult! – hitetlenkedtem. Aztán az 1 kg cukorból és fél kg dióból készült műalkotás meggyőzött. Azóta többször is a Laci által készített tortákkal büszkélkedem családi összejöveteleken.

Az elmúlt évben sikerrel mutatkozott be első önálló kiállításával a Lajosmizsei Napokon. A grillázskészítés mára szenvedélyévé vált. Kísérletező kedvének tudható be, hogy napjainkban a hagyományos hozzávalók mellett készít különlegességeket is kókusz, mák, szezámmag hozzáadásával.

A 31 éves fiatalember rendszeres kiállítója az országban megrendezésre kerülő esküvé- kiállításoknak, rendezvényeknek. Bekerült neve a Guinness- rekordok könyvébe egy 2700 darabos csupaszív mézeskalács- házzal, melynek elkészítésében o is részt vett. Milotán, a diófesztiválon mutatta be legújabb alkotásait. Azt kívánom a Grillázsgurunak, ahogy sokan ismerik Lacit, hogy továbbra is ilyen lelkesen folytassa ezt a hagyományőrző tevékenységet ötvözve alkotó fantáziájával.

Munkájával szerezzen örömet keresztelőkön, lakodalmakon, neves évfordulókon, versenyeken, kiállításokon. Őrizze meg az ízek felejthetetlen emlékét, aki megkóstolja készítményeit, nyújtson szívet melengeto látványt alkotásaival a szemlélődőnek, s a megmérettetéseken teremjen számára babér.

További bejegyzések a blogon:

Kérdések Rimóczi Lászlóhoz

Milyen hagyományai vannak a grillázsnak Magyarországon? Hol készítenek még grillázsból édességet? Szép tradíciója van Magyarországon a grillázs /égetett cukor/ készítésnek. Mátyás király asztalán...

bővebben

Édességek neked!

1–8 termék, összesen 266 db

#rimocziart_csokolade_grillazs

Kövess az Instagramon

Egyedi termékek

Saját gyártású, kézműves
édesség különlegességek.

Mentes termékek

Cukor, laktóz, glutén mentes
és paleo termékek.

Szezonális különlegességek

Húsvéti, nőnapi, karácsonyi, szilveszteri édesség különlegességek.

Bonbonok és desszertek

Számos ízesítésben és kivitelben.

0
    0
    Kosarad
      Szállítás kalkulálása